PREAMBUL
Ceasurile Traser H3 sunt ceasuri de top, produse in Elvetia, extrem de robuste si utilate cu cel mai performant sistem de iluminare fara sursa exterioara de energie, permanent si autoactiv existent la ora actuala, de 100 de ori mai puternic decat orice alt sistem.
Tehnologia firmei mb-microtec AG Elvetia garanteaza acest sistem pentru minim 10 ani dar perioada de iluminare efectiva depaseste 20 de ani in conditii de intuneric complet/absolut.
Garantia oferita acestor ceasuri este de 2 ani si este extinsa la 3 ani cu conditia inregistrarii ceasului dvs. pe site-ul oficial al firmei mb-microtec.
Ceasurile Traser H3 sunt folosite preponderent in industria/servicii militare dar si in industrii/servicii de urgenta, de securitate, politie sau pompieri. Aceste ceasuri doteaza trupe de elita ca SAS, SBS, US Navy Seal precum si unitati de politie, pompieri, interventii navale, etc si respecta standardul militar american MIL-W-46374 F.
"mb-microtec ag" este o companie medie Elvetiana, situata in apropierea orasului Bern, in localitatea Niederwangen si este impartita in doua parti, una de productie trigalight/glotac (elemente de iluminare militare) si alta administrativa si de productie ceasuri.
In 1918 doi chimisti, Walter Merz si Albert Benteli au fondat in Elvetia compania Merz & Benteli AG, care in 1968 a devenit 'mb-microtec ag' , compania axandu-se pe dezvoltarea tehnologiei "trigalight" (sau GTLS), tehnologie care este libera de toate dezavantajele sistemelor de iluminare traditionale (dezintegrare chimica, difuzia tritiumului).
Complet independenta de orice sursa exterioara de energie, sursele de lumina "mb-microtec ag" ofera servicii indispensabile intr-o arie larga a ambelor domenii ale industriei sau institutiilor, de stat sau private (trupe speciale, trupe regulate, politie, pompieri, interventie rapida medicala si militara, servicii de securitate, paza si protectie etc).
DESPRE TRITIU
Descoperit in 1934 de Ernest Rutherford, ML Oliphant si Paul Harteck, Tritiul (notat T sau H3) este al treilea izotop al hidrogenului (notat H sau H1) impreuna cu Deuteriul (notat D sau H2).
Chiar daca Tritiul (cunoscut ca hidrogenul super greu) este un izotop natural, el este folosit preponderent in aplicatii industriale.
Tritiul are doi neutroni in nucleul atomului sau, pe linga un proton (ca hidrogenul). El este instabil si se dezintegreaza in timp ce emite radiatii beta (electroni) cu o durata de jumatate de viata de 12,3 ani (perioada de injumatatire !).
In timpul acestei tranzitii, fiecare atom emite doar un electron care paraseste nucleul cu o energie maxima de aproximativ 18 KeV. Aceasta energie este foarte scazuta in comparatie cu alti izotopi radioactivi.
Ca exemplu, electronul este incapabil sa penetreze pielea umana si poate fi stopat fara nici o problema de o foaie normala de hartie. Conform conditiilor standard, 1 ml. de gaz tritiu are o activitate de 2,588 Curie sau 94 GBq (Giga-Becquerel). Ca hidrogenul, tritiumul oxideaza cand este expus la oxigen si nu are gust, miros si este mai usor ca aerul.
TEHNOLOGIE
"Trigalight" = corpul din sticla ce contine tritiu gazos (H3), are aplicat pe interiorul suprafetei tubului substante luminoase sensibile si ofera o iluminare continua fara aport energetic exterior.
Principiul de functionare al "trigalight" sau GTLS este asemanator tuburilor traditionale de televizor.
Un strat foarte fin de substanta fotosensibila este aplicat pe suprafata interioara a unui tub din sticla, strat care va fi bombardat de electronii emisi de gazul tritiu (H3) ceea ce determina iluminarea suprafetei sticlei.
Pe cand la un tub de televizor, electronii sunt generati prin utilizarea unui catod, la "trigalight", necesarul de electroni este creat de dezintegrarea radioactiva a tritiului.
Dezintegrarea electronilor de tritiu are o raza de actiune de 1-3 mm in aer si nu poate penetra pielea umana. Aceasta dezintegrare a electronilor (radiatie beta) nu are suficienta energie pentru a penetra tuburile sigilate din sticla ale "trigalight".
Tehnologia este mult mai inofensiva comparativ cu dozele normale de radiatii cosmice la care este supus corpul uman zilnic, beneficiind de certificate si aprobari oferite de mari organizatii guvernamentale si militare.